Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Internationale rankings geven scores aan instellingen over de hele wereld. De UvA doet het goed in deze jaarlijkse rankings. Hieronder vind je een overzicht van onze positie in de belangrijkste rankings en een uitleg per ranking.

UvA in de rankings (2018)

ranking positie
QS World University Rankings 57
Times Higher Education World University Ranking 59
CWTS Leiden Ranking 74
Academic Ranking of World Universities groep 101-150

QS World University Rankings

 • In de 2018-19 ranking staat de UvA op de 57e plaats .
 • De QS Ranking is samengesteld op basis van scores voor onderzoekskwaliteit (citaties en peer review), de verhouding staf-studenten, het aandeel internationale wetenschappelijke staf en studenten en de reputatie van de UvA bij werkgevers. De QS Ranking is in vergelijking tot andere bekende rankings sterk gebaseerd op reputatie (bij wetenschappers elders en bij werkgevers, gezamenlijk 50% van de totale ranking-score) en minder op kwantitatieve gegevens over onderzoeksoutput.
 • Naast de World University Rankings publiceert QS jaarlijks ook University Rankings by Subject, waarin universiteiten op een groot aantal vakgebieden worden vergeleken. In de subject-rankings staat de UvA met Communication & Media Studies op plaats 1 van de wereld. Ook scoren we hoog in deze vakgebieden: Sociology (14e), Anthropology (14e), Geography (14e), Psychology (17e), en Education (23e).

QS World University Rankings

Times Higher Education World University Ranking

 • De UvA staat in de Times ranking op de 59e plaats.
 • De UvA is daarnaast opgenomen in vier van acht THE top 100-ranglijsten naar wetenschapsgebied: Social Sciences (26), hoogst geplaatste Nederlandse universiteit), Arts & Humanities (32e), Clinical, Pre-clinical & Health (55e), en Life Sciences (68e).
 • De ranglijst is gebaseerd op dertien prestatiegraadmeters. Deze zijn verdeeld over vijf brede categorieën met verschillende wegingsfactoren: onderwijs (30%), citatie-impact (30%), onderzoek (30%), internationaal perspectief (7,5%) en onderzoeksinkomsten uit het bedrijfsleven (2,5%). In de rankings naar wetenschapsgebied tellen dezelfde indicatoren, maar is de weging aangepast aan het vakgebied.

THE World University Rankings

Academic Ranking of World Universities (Shanghai ranking)

 • In 2018 staat de UvA net als in voorgaande jaren in de groep 101-150 van deze wereldwijde top 500.
 • De Academic Ranking of World Universities (ARWU) is een wereldwijde ranking die jaarlijks gepubliceerd wordt door de Shanghai Jiao Tong Universiteit (daarom ook wel Shanghai-ranking genoemd). De volgorde wordt vastgesteld op basis van het aantal Nobelprijzen en Fields Medals van stafleden en alumni, het aantal citaties en het aantal artikelen in ‘Nature' en ‘Science'.
 • In de Shanghai Ranking Global Ranking of Academic Subjects 2019, staat de UvA op de eerste plaats voor het wetenschapsgebied Communicatie.

Academic Ranking of World Universities (Shanghai ranking)

CWTS Leiden Ranking

 • In de ranking van 2017 staat de UvA op de 74e plaats.
 • De Leiden Ranking, opgesteld door het Centrum voor Wetenschaps- en Technologiestudies (CWTS) van de Universiteit Leiden, is een onderzoeksranking op basis van bibliometrische gegevens uit Web of Science database van Thomson Reuters. De ranking vergelijkt de 750 universiteiten wereldwijd die in deze database de grootste onderzoeksoutput hebben.
 • Middels deze ranking kun je universiteiten vergelijken op verschillende onderzoeksindicatoren. Met 14% van de publicaties behorend tot de top 10% van de meest-geciteerde publicaties in het betreffende vakgebied per jaar staat de UvA In de ranking van 2017 op de 74e plaats. 
 • De UvA scoort ook goed op samenwerking met andere instellingen: 83% van de UvA-publicaties komt tot stand met een co-auteur van een andere instelling (86e plaats in de ranking). Meer dan de helft van de UvA-publicaties betreft een internationaal co-auteurschap.
 • In de rankings naar wetenschapsgebied staat de UvA bij twee van de vijf wetenschapsgebieden in de top 100: Social sciences and humantities (8e) en Biomedial and health sciences (44e), met o.a. een 54e plaats bij Social Sciences en Humanities, op basis van het percentage publicaties dat tot de top 10% van de meest-geciteerde publicaties in het betreffende vakgebied per jaar behoort.

Leiden Ranking