Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Technologie Centrum

Uniek onderzoek; unieke uitrusting

Het Technologiecentrum (TC) ondersteunt onderzoeksgroepen van de UvA met het oplossen van technische vraagstukken, ontwikkelt en vervaardigt wetenschappelijke instrumenten. In nauwe samenwerking met de onderzoekers ontwikkelt het Technologie Centrum innovatieve technische oplossingen die onderscheidend onderzoek mogelijk maken.

De expertise van het Technologie Centrum ligt in het ontwikkelen, aanpassen, onderhouden en vervaardigen van unieke technologisch hoogstaande apparatuur en opstellingen bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek in de (bèta)wetenschappen. Op het gebied van Elektronica, Software, Mechanica en glasinstrumentatie kun je bij ons terecht.

 • Quick Service

  De snelservice biedt medewerkers van de FNWI de mogelijkheid om kleine klusjes snel te laten uitvoeren. Voor spoedklussen wordt altijd tijd gemaakt om te zorgen dat het onderzoek door kan gaan. Een elektronicus, een instrumentmaker, een glasinstrumentmaker en een computer- specialist maken deel uit van de snelservice en proberen spoedklussen nog dezelfde dag gereed te hebben.

  TC-medewerker Willem van Aartsen met onderzoeker Daniel Bonn
 • Elektronica

  Elektronicaspecialisten van het Technologie Centrum ondersteunen de experimentele groepen met het ontwerpen, bouwen, repareren en onderhouden van elektronische apparatuur. Zij zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van geavanceerde meet- en regelsystemen. Een nieuwe ontwikkeling is vergaande miniaturisering, benodigd bij veel biologische experimenten. De hardware wordt ontwikkeld met behulp van geavanceerde CAD pakketten. Er is uitgebreide ervaring met flexprint materiaal voor ultralichte elektronische schakelingen, maar ook elektronica voor hoogspanning, datatransmissie en hoogfrequente technieken. In de samenwerking met de software specialisten worden veel schakelingen voorzien van programmeerbare logica, zoals FPGA's  of microcontrollersystemen.

  Dhr. ing. E.W. (Edwin) Baaij

  Elektrotechnisch ingenieur

  Technologie Centrum en Willem Bouten
  TC medewerker Edwin Baaij met onderzoeker Willem Bouten
 • Software

  Bij het schrijven van software voor experimentele opstellingen kun je hulp en advies inwinnen bij de hoog gekwalificeerde experts van het Technologie Centrum. Het kan gaan om embedded software voor op maat gemaakte electronica waarbij gebruik gemaakt wordt van een off-the-shelf platform zoals Arduino, ESP32, Raspberry Pi of zwaardere processor omgevingen.

  Ook kan PC front-end software ontwikkeld worden het automatiseren van experimenten, waarbij gekochte meetapparatuur aangestuurd wordt met een Graphical User Interface die geschreven wordt in Python, LabView of andere talen. Dit gebeurt altijd in overleg, zodat de onderzoeksgroep deze applicatie zelf kan aanpassen of uitbreiden.

  Naast software voor experimentele omgevingen wordt ook geholpen met software voor data- of beeld analyse variërend van eenvoudige plot applicaties tot neurale netwerken die de data op de Lisa cluster bij Surfsara analyseren.

  Je kunt bij het Technologie Centrum terecht met de kleine computerproblemen die regelmatig optreden in experimentele omgevingen. Dat kan variëren van hulp met driver problemen, installatie problemen van specifieke software, Windows Operating System problemen voor zover van toepassing op de experimentele omgeving, of het maken van een kabeltje voor een specifieke sensor die aangesloten wordt op een data acquisitie systeem.

  Op de volgende gebieden is er expertise:

  • Programmatuur in C/C++, Python (PyQt), LabView, CVI, Matlab
  • Web applicaties met javascript, php, en MySQL databases.
  • (Real-time) Linux operating systemen, device drivers
  • (Real-time) Data analyse and presentatie
  • Embedded software in diverse microcontrollers
  • Programmatuur voor programmeerbare logica in vhdl en verilog
  • Advisering op het gebied van server applicaties en versiebeheer
  Dhr. drs. T.R. (Taco) Walstra

  Software programmeur

  Technologie Centrum
  TC medewerker Gerrit Hardeman met onderzoeker Mark Golden
 • Mechanical Engineering

  In veel instituten van de faculteit zijn de engineers al bekend met experimenten waar apparatuur voor is ontwikkeld. Omdat ze al een deel van de randvoorwaarden kennen en op de hoogte zijn van het lopende onderzoek, kan een vliegende start gemaakt worden met een nieuw project.

  Voor een plaatje om een subsidie aanvraag te illustreren, voor een kosteninschatting van een nieuw project. Het maken van een concept ontwerp en het berekenen van de mechanische eigenschappen en thermisch, magnetisch of ander fysisch gedrag van een ontwerp.

  Dhr. U.M. (Udo) van Hes

  Medewerker Mechanical Engineering

  Technologie Centrum en Rudy Wijnands
  TC medewerker Mattijs Bakker met onderzoeker Rudy Wijnands
 • Werkplaats

  In de werkplaats worden nieuwe apparaten gebouwd, modificaties aangebracht en reparaties verricht. De instrumentmakers beschikken over een breed scala aan moderne apparatuur, zoals conventionele en computergestuurde bewerkingsmachines.

  Met onze vijf-assige freesmachine kunnen ingewikkelde onderdelen worden gemaakt met een nauwkeurigheid van enkele micrometers. Ook op de vonkverspaningsmachine kunnen complexe onderdelen worden gemaakt. Verder zijn er verschillende soorten 3D-printers beschikbaar in het 3D-printlab.

  Met TIG en Plasma lasapparatuur worden metalen vanaf 0.2 mm dikte gelast. Met de (3D) meetmachine kunnen bij de eindcontrole maat- en vormafwijkingen van 2 micron vastgesteld worden.

  Dhr. S. (Sven) Koot

  Medewerker werkplaats

  Technologie Centrum en medewerker
 • Glas instrumentatie

  In de Glasinstrumentmakerij kan men terecht voor het laten maken van glaswerk van zowel borosilicaat als kwartsglas. Naast het warmglas bewerken zijn er faciliteiten voor het boren, slijpen en zagen van koudglas en keramiek en het vervaardigen van optische componenten zoals lenzen en spiegels. Verdere technieken: metaal-glas- en lijmverbindingen, en de mogelijkheid kwartsglazen ampullen onder vacuüm met een edelgas te vullen.

  De Glasinstrumentmakerij ontwikkelt en vervaardigt niet standaard verkrijgbare glasinstrumenten, optische componenten en opstellingen en geeft oplossingen voor glastechnische vraagstukken. Daarnaast worden modificaties van bestaande opstellingen en instrumenten, en reparaties verricht. Door de bijzondere eigenschappen, zoals: doorzichtig, chemisch inert, elektrische isolator, gasdicht, temperatuurwisselbestendig, stralingsfilter, niet magnetisch etc. kan glas afhankelijk van de eisen en wensen, het beste of soms enige alternatief zijn.

  De Glasinstrumentmakerij beheerst de volgende technieken:

  • Warmbewerken van Borosilicaat- en kwartsglas
  • Koudbewerken (rondslijpen, zagen,boren, polijsten) van alle glassoorten en technisch keramiek (Al2O3), makor, siliciumcarbide etc.
  • Trekken van capillairen tot0,08mm dikteVerbindingstechnieken zoals lijmenen glas-metaalconstructie’s
  • Insmelten van samples in kwarts- of borosilicaatglas met toevoegingvan een schutgas
  • Vervaardigen van optischecomponenten zoals prisma’s,spiegels, en lenzen
  • Aanbrengen van coatings (AR,hoge reflectie, filter

  Verder is glas vanwege zijn transparantie uitstekend geschikt als hulpmiddel bij demonstraties en als model. Vanwege de vormbaarheid en sierlijke eigenschappen is het glas ook een mooi materiaal voor awards en afscheidscadeaus.

  In de optische werkplaats kunnen lenzen, prisma’s, spiegels en vlakke vensters worden vervaardigd met een lage oppervlakte ruwheid (super polishing) en hoge vorm nauwkeurigheid (λ/4 tot λ/20). De instrumenten en optische componenten worden toegepast voor scheikundig, natuurkundig, biologisch en medisch wetenschappelijk onderzoek.

  Dhr. G. (Gertjan) Bon

  TC medewerker

  TC medewerker Gertjan Bon
 • Contact

  Kom kennismaken met het Technologie Centrum! We geven regelmatig rondleidingen in de werkplaats, stuur een e-mail om deel te nemen.

  Meer weten? Neem dan contact op met Alix Wattjes, Hoofd Technologie Centrum

  Science Park 904
  1098 XH AMSTERDAM
  Tel: 0205255009

  Mw. ir. A.C. (Alix) Wattjes

  Hoofd Technologie Centrum