Het Technologiecentrum (TC) ondersteunt onderzoeksgroepen van de UvA met het oplossen van technische vraagstukken, ontwikkelt en vervaardigt wetenschappelijke instrumenten. In nauwe samenwerking met de onderzoekers ontwikkelt het Technologie Centrum innovatieve technische oplossingen die onderscheidend onderzoek mogelijk maken.
De expertise van het Technologie Centrum ligt in het ontwikkelen, aanpassen, onderhouden en vervaardigen van unieke technologisch hoogstaande apparatuur en opstellingen bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek in de (bèta)wetenschappen. Op het gebied van Elektronica, Software, Mechanica en glasinstrumentatie kun je bij ons terecht.
De snelservice biedt medewerkers van de FNWI de mogelijkheid om kleine klusjes snel te laten uitvoeren. Voor spoedklussen wordt altijd tijd gemaakt om te zorgen dat het onderzoek door kan gaan. Een elektronicus, een instrumentmaker, een glasinstrumentmaker en een computer- specialist maken deel uit van de snelservice en proberen spoedklussen nog dezelfde dag gereed te hebben.
Elektronicaspecialisten van het Technologie Centrum ondersteunen de experimentele groepen met het ontwerpen, bouwen, repareren en onderhouden van elektronische apparatuur. Zij zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van geavanceerde meet- en regelsystemen. Een nieuwe ontwikkeling is vergaande miniaturisering, benodigd bij veel biologische experimenten. De hardware wordt ontwikkeld met behulp van geavanceerde CAD pakketten. Er is uitgebreide ervaring met flexprint materiaal voor ultralichte elektronische schakelingen, maar ook elektronica voor hoogspanning, datatransmissie en hoogfrequente technieken. In de samenwerking met de software specialisten worden veel schakelingen voorzien van programmeerbare logica, zoals FPGA's of microcontrollersystemen.
Bij het schrijven van software voor experimentele opstellingen kun je hulp en advies inwinnen bij de hoog gekwalificeerde experts van het Technologie Centrum. Het kan gaan om embedded software voor op maat gemaakte electronica waarbij gebruik gemaakt wordt van een off-the-shelf platform zoals Arduino, ESP32, Raspberry Pi of zwaardere processor omgevingen.
Ook kan PC front-end software ontwikkeld worden het automatiseren van experimenten, waarbij gekochte meetapparatuur aangestuurd wordt met een Graphical User Interface die geschreven wordt in Python, LabView of andere talen. Dit gebeurt altijd in overleg, zodat de onderzoeksgroep deze applicatie zelf kan aanpassen of uitbreiden.
Naast software voor experimentele omgevingen wordt ook geholpen met software voor data- of beeld analyse variërend van eenvoudige plot applicaties tot neurale netwerken die de data op de Lisa cluster bij Surfsara analyseren.
Je kunt bij het Technologie Centrum terecht met de kleine computerproblemen die regelmatig optreden in experimentele omgevingen. Dat kan variëren van hulp met driver problemen, installatie problemen van specifieke software, Windows Operating System problemen voor zover van toepassing op de experimentele omgeving, of het maken van een kabeltje voor een specifieke sensor die aangesloten wordt op een data acquisitie systeem.
Op de volgende gebieden is er expertise:
In veel instituten van de faculteit zijn de engineers al bekend met experimenten waar apparatuur voor is ontwikkeld. Omdat ze al een deel van de randvoorwaarden kennen en op de hoogte zijn van het lopende onderzoek, kan een vliegende start gemaakt worden met een nieuw project.
Voor een plaatje om een subsidie aanvraag te illustreren, voor een kosteninschatting van een nieuw project. Het maken van een concept ontwerp en het berekenen van de mechanische eigenschappen en thermisch, magnetisch of ander fysisch gedrag van een ontwerp.
In de werkplaats worden nieuwe apparaten gebouwd, modificaties aangebracht en reparaties verricht. De instrumentmakers beschikken over een breed scala aan moderne apparatuur, zoals conventionele en computergestuurde bewerkingsmachines.
Met onze vijf-assige freesmachine kunnen ingewikkelde onderdelen worden gemaakt met een nauwkeurigheid van enkele micrometers. Ook op de vonkverspaningsmachine kunnen complexe onderdelen worden gemaakt. Verder zijn er verschillende soorten 3D-printers beschikbaar in het 3D-printlab.
Met TIG en Plasma lasapparatuur worden metalen vanaf 0.2 mm dikte gelast. Met de (3D) meetmachine kunnen bij de eindcontrole maat- en vormafwijkingen van 2 micron vastgesteld worden.
In de Glasinstrumentmakerij kan men terecht voor het laten maken van glaswerk van zowel borosilicaat als kwartsglas. Naast het warmglas bewerken zijn er faciliteiten voor het boren, slijpen en zagen van koudglas en keramiek en het vervaardigen van optische componenten zoals lenzen en spiegels. Verdere technieken: metaal-glas- en lijmverbindingen, en de mogelijkheid kwartsglazen ampullen onder vacuüm met een edelgas te vullen.
De Glasinstrumentmakerij ontwikkelt en vervaardigt niet standaard verkrijgbare glasinstrumenten, optische componenten en opstellingen en geeft oplossingen voor glastechnische vraagstukken. Daarnaast worden modificaties van bestaande opstellingen en instrumenten, en reparaties verricht. Door de bijzondere eigenschappen, zoals: doorzichtig, chemisch inert, elektrische isolator, gasdicht, temperatuurwisselbestendig, stralingsfilter, niet magnetisch etc. kan glas afhankelijk van de eisen en wensen, het beste of soms enige alternatief zijn.
De Glasinstrumentmakerij beheerst de volgende technieken:
Verder is glas vanwege zijn transparantie uitstekend geschikt als hulpmiddel bij demonstraties en als model. Vanwege de vormbaarheid en sierlijke eigenschappen is het glas ook een mooi materiaal voor awards en afscheidscadeaus.
In de optische werkplaats kunnen lenzen, prisma’s, spiegels en vlakke vensters worden vervaardigd met een lage oppervlakte ruwheid (super polishing) en hoge vorm nauwkeurigheid (λ/4 tot λ/20). De instrumenten en optische componenten worden toegepast voor scheikundig, natuurkundig, biologisch en medisch wetenschappelijk onderzoek.