Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Maart 2019

Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Jakob van den Eijnden in NTvN

Promovendus Jakob van den Eijnden heeft de derde prijs gewonnen in een wedstrijd waarbij het Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde (NTvN) jonge onderzoekers opriep een artikel te schrijven over hun onderzoek voor het brede publiek. Het artikel is inmiddels verschenen op de website van het blad.

Ties Korstanje op AT5

Chemicus Ties Korstanje van het Van ’t Hoff Institute for Molecular Sciences geeft bij lokale zender AT5 uitleg over verschillende soorten verbranding, in reactie op onrust over een nieuwe biomassacentrale bij Diemen.

Gianfranco Bertone over de uitdijing van ons heelal

De Volkskrant brengt het nieuws dat de uitdijing van ons heelal volgens nieuw onderzoek sneller gaat dan gedacht. Astrofysicus Gianfranco Bertone van het Institute of Physics geeft commentaar.

Lucas Ellerbroek in De Volkskrant

Lucas Ellerbroek van het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde geeft in De Volkskrant commentaar op een nieuwe techniek waarmee de atmosfeer van een exoplaneet nauwkeurig in kaart is gebracht.

Paul Lucassen over nieuwe hersencellen bij Radio1 en Kennislink

Het menselijk brein kan nog zeker tot je 87e nieuwe hersencellen aanmaken, ontdekte een team van Spaanse onderzoekers. Pau Lucassen, hoogleraar bij het Swammerdam Institute for Life Sciences, duidt dit nieuws op Radio1 en bij Kennislink.

André de Roos in New York Times

De New York Times bericht over onderzoek rondom metamorfosen bij dieren waar onder meer hoogleraar André de Roos van het Instituut van Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica bij betrokken is.

Katja Peijnenburg in New Scientist en AD

Evolutiebioloog Katja Peijnenburg van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica vertelt in New Scientist over haar ‘eureka-moment’. Hetzelfde artikel verscheen ook in het Algemeen Dagblad en enkele regionale dagbladen.

Michiel van der Klis in NRC Handelsblad

Astrofysicus Michiel van der Klis van het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde duidt in NRC Handelsblad onderzoek met de satelliet LARES en spreekt over zijn eigen onderzoek.

Sonja Cox op Radio1

De Amerikaanse Karen Uhlenbeck is de eerste vrouwelijke winnaar van wat de ‘Nobelprijs voor de wiskunde’ wordt genoemd: de Abel-prijs. Wiskunde Sonja Cox van het Korteweg de Vries Instituut geeft op Radio1 commentaar.

Coyan Tromp in Filosofie Magazine en Trouw

Het maartnummer van Filosofie Magazine bevat een interview met wetenschapsfilosoof Coyan Trump van het UvA Instituut voor Interdisciplinaire Studies. Trouw heeft ook een artikel over haar en dit interview. 

Jan-Hindrik Ravesloot bij Universiteit van Nederland

Waarom verziekt verliefdheid je leven? Die vraag beantwoord hoogleraar Jan-Hindrik Ravesloot in zijn online college bij de Universiteit van Nederland.

HenkJan Honing bij Podium Witteman

Hoogleraar muziekcognitie HenkJan Honing sprak bij Podium Witteman over zijn nieuwe boek Aap Slaat Maat. De uitzending is online terug te zien.

Maarten de Rijke bij NOS

De NOS heeft een uitgebreid artikel over nepnieuws. Aan het woord komt onder meer Maarten de Rijke, hoogleraar AI and Information Retrieval bij het UvA Instituut voor Informatica, die uitleg geeft over ‘deep fakes’.

UvA onderzoekt waar computers dokters kunnen helpen

Cees Snoek en Marcel Worring in AT 5 over onderzoek naar 'medische beeldherkenning'.

 Paul van Rijn in Nature Today

Nature Today nam het persbericht over dat de UvA verspreide over onderzoek naar biodiversiteit in akkerranden.

Astrid Groot in AgriHolland.nl

Astrid Groot en collega’s van IBED en het Max Planck Institute for Chemical Ecology hebben ontdekt dat zelfs een kleine verandering in de genetische basis van seksferomonen van motten, enorme gevolgen kan hebben voor hun paringssucces.

Jacco Vink in KIJK

Jacco Vink, astrofysicus aan de Universiteit van Amsterdam, reageert in Kijk op onderzoek naar Extreem krachtige zonnestorm.

Chris Slootweg: ‘Groene chemie gaat niet ver genoeg’

Chris Slootweg van het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences publiceerde onlangs in Nature Chemistry de twaalf principes van Circulaire Chemie. Hij hoopt op een paradigmaverschuiving in de chemie, omdat Groene Chemie volgens hem niet ver genoeg gaat. NRC Handelsblad en de Belgische krant De Standaard spraken met Slootweg over deze stelling.

Sander Klous in Executive Finance

Het blad Executive Finance heeft een uitgebreid artikel met Sander Klous, UvA hoogleraar op het gebied van Big Data Ecosystemen, rondom het belang van kennis over algoritmen en AI voor CFO’s.

Documentaire over het Palmhoutwrak

Er is een korte documentaire verschenen Palmhoutwrak, over het zeventiende-eeuwse wrak in de Waddenzee dat beroemd werd door de vondst van kostbare goederen aan boord. In de documentaire wordt ook aandacht besteed aan onderzoek naar het wrak vanuit het Van ’t Hoff Institute for Molecular Sciences, geleid door Maarten van Bommel.

Erik Verlinde in New Scientist

Het verenigen van zwaartekracht met quantummechanica tot quantumzwaartekracht is een van de grootste openstaande problemen in de natuurkunde. Theoretisch fysicus Erik Verlinde beschrijft in een prepublicatie hoe quantumzwaartekracht voor meetbare effecten kan zorgen in interferometers. New Scientist sprak hem hierover.

Serge Wich in KIJK

Serge Wich, expert op het gebied van apengedrag, spreekt in KIJK over zijn onderzoek naar veranderingen in de cultuur van chimpansees.

Marc Davidson in Metro over klimaatverandering

Dagblad Metro vraagt zich af hoe het toch kan dat het gros van de mensen zich niet geroepen voelt actie te ondernemen rondom klimaatverandering. Metro sprak hierover met Marc Davidson, bijzonder hoogleraar in de milieu-ethiek aan het IBED.

Boek Henkjan Honing uitgelicht in Nature

Vakblad Nature prijst in de boekenrubriek ‘The Evolving Animal Orchestra’ van Henkjan Honing, hoogleraar muziekcognitie, aan als een van de beste populairwetenschappelijke boeken van het moment. Het boek is de Engelse vertaling van het in 2018 verschenen ‘Aap slaat maat’.

Gert-Jan Gruter bij OneWorld

Gert-Jan Gruter, hoogleraar Sustainable Chemistry aan het UvA Van ’t Hoff Institute for Molecular Science, vertelt bij OneWorld over de problemen rondom plastic.

Serge Wich in De Volkskrant

De Volkskrant schrijft over de inzet van moderne technologie bij het opsporen van stropers. Professor Serge Wich, apenspecialist bij het UvA Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica, geeft commentaar. Hij maakt zelf bij zijn onderzoek onder meer gebruik van drones.

Veel media-aandacht voor ‘zure citroenen’

Ronald Koes en Francesca Quattrocchio van het Swammerdam Instituut for Life Sciences ontrafelden met hun team hoe het kan dat sommige citrusvruchten, waaronder citroenen, zo extreem zuur zijn. Hun ontdekking verscheen in allerlei binnen- en buitenlandse media. Een kleine bloemlezing.