Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Juli 2019

Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Maarten de Rijke in het AD

Nederland raakt in hoog tempo ‘knappe koppen’ op het vlak van AI kwijt. Er komt een actieplan om dat tegen te gaan. Het Algemeen Dagblad bericht over dit actieplan en laat universiteitshoogleraar Maarten de Rijke (UvA-IvI) aan het woord over de problematiek.

Meike Wortel en Ken Kraaijeveld bij Kennislink

Is evolutie te voorspellen, of niet? Dat is de vraag waar Meike Wortel en Ken Kraaijeveld (beide UvA-IBED) met hun onderzoek grip op proberen te krijgen. NEMO Kennislink sprak hen hierover.

Wim Sinke in het FD

Gaat het ‘wondermateriaal’ perovskiet zorgen voor een revolutie in de wereld van zonne-energie? Het Financieel Dagblad heeft een uitgebreid artikel rond deze vraag, waarin ook hoogleraar Wim Sinke (UvA-IoP) aan het woord komt.

Franciska de Vries over het gedrag van planten bij droogte

Diverse internationale (vak)media berichten over het nieuw gepubliceerde onderzoek van hoogleraar Franciska de Vries (UvA-IBED), waarin zij laat zien dat planten in periodes van droogte de samenwerking met bacteriën rond hun wortels opschroeven.

Max Welling in Het Parool

Instagram gaat AI inzetten om cyberpesten te voorkomen. Het Parool bericht hierover en sprak hoogleraar Max Welling (UvA-IvI) over de vraag hoe lang het zal duren voor deze toepassing in het Nederlands beschikbaar is.

Jef Huisman bij BNR Radio

Aquatisch microbioloog Jef Huisman (IBED) spreekt met BNR Radio over overlast door algen op stranden en andere plaatsen. Het fragment met hem begint enkele seconden na de start van de uitzending in de link.

Henkjan Honing in KIJK

Henkjan Honing, hoogleraar muziekcognitie bij het ILLC, reageert in de KIJK op nieuws rondom de dansende kaketoe Snowball.

Katja Peijnenburg in De Toren, NPO2

Marien bioloog Katja Peijnenburg is een van de experts die aan het woord komen in de vierde aflevering van televisieprogramma De Toren, waarin de natuurhistorische schatkamer van Naturalis centraal staat. De uitzending is nu online terug te zien.

Daniel Bonn in De Volkskrant

Natuurkundige Daniel Bonn (IoP) reageert in De Volkskrant op het nieuws dat er een nieuwe verschijningsvorm van ijs is ontdekt, met een temperatuur van 2700 graden Celsius.

Jef Huisman over blauwalg bij Pointer

Jef Huisman vertelt bij Pointer, het datajournalistieke platform van KRO-NCRV, over blauwalgen in zwemwater.

Benno Ter Kuile in De Volkskrant

Kun je antibiotica binnen krijgen via het eten van vlees? De Volkskrant vroeg het aan hoogleraar Benno Ter Kuile (SILS).

Sander Woutersen, Bernd Ensing en Daniel Bonn in Chemistry World

Chemistry World bericht over het onderzoek van Sander Woutersen (HIMS), Bernd Ensing (HIMS) en Daniel Bonn (IoP) naar de vraag waarom van twee typen veelgebruikte polyethers de een goed wateroplosbaar is en de ander niet.

Arnout Visser in podcastserie LabLeven

De Universiteit van Nederland is een nieuwe podcast gestart, met als titel LabLeven. In de eerste uitzending staan Arnout Visser en het RoboLab hier aan de UvA centraal. De podcast werd uitgezonden op Radio 1 en is daar ook terug te luisteren.

Yiwen Tang en Stefania Grecea in C2W

Vakblad C2W schrijft over de ontdekking van onder meer Yiwen Tang en Stefania Grecea (HIMS) dat als je een metal-organic framework (MOF) laat groeien op een drager gebaseerd op een populierenblad, je hier heel selectief alcohol-watermengsels mee kunt scheiden.

Lucas Ellerbroek bij BNR Radio

Lucas Ellerbroek (API) spreekt in de podcast Wetenschap Vandaag van BNR Radio over de spannendste huidige ontwikkelingen in de wereld van de sterrenkunde en ruimtevaart. 

Maarten de Rijke bij NOSop3

NOSop3 heeft een uitgebreid artikel over voorspellende algoritmes met hoogleraar Maarten de Rijke (IvI).