Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Mei 2021

Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Daniel Bonn in Nieuwsuur over de rol van aerosolen bij de verspreiding van corona

Uit steeds meer modelstudies, waaronder die van UvA-natuurkundige Daniel Bonn (IoP), blijkt dat aerosolen een belangrijke rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus. Actualiteitenprogramma Nieuwsuur berichtte hiervoor in de uitzending van 3 mei en in een begeleidend artikel; Bonn demonstreerde in de uitzending hoe aerosolen blijven hangen in de lucht.

Aandacht voor begrazings-experiment in de Waterleidingduinen bij Nature Today en Groene Ruimte

Biologen van UvA-IBED hebben in de Waterleidingduinen een experiment lopen waarbij wordt gekeken of delen van het gebied kunnen herstellen van overbegrazing door tijdelijk stukken af te sluiten. Dat blijkt heel goed te werken, melden zowel Nature Today als Groene Ruimte.

Amazone-onderzoek van Crystal McMichael in NRC Handelsblad en National Geographic

Een nieuwe studie van onder meer UvA-bioloog Crystal McMichael (IBED) laat zien dat de bevolkingsomvang in het Amazonegebied op z’n top was geruime tijd voordat de Europeanen dit gebied innamen. NRC Handelsblad heeft een artikel over deze in Science gepubliceerde studie, internationaal besteedt National Geographic er aandacht aan.

Sennay Ghebreab en Marcel Worring in Atlas over kunstmatige intelligentie

Televisieprogramma Atlas besteedde in de uitzending van 28 april aandacht aan de vraag hoe intelligent kunstmatige intelligentie nu echt is. Sennay Ghebreab (UvA-IvI) komt aan het woord over onder meer discriminerende algoritmes. Marcel Worring (ook UvA-IvI) vertelt over zijn AI-onderzoek dat de politie kan helpen een plaats delict vast te stellen. De uitzending is terug te zien via NPO Start.

Kenneth Rijsdijk en Harry Seijmonsbergen op Science Daily over ‘reweilding’

UvA-biologen Kenneth Rijsdijk en Harry Seijmonsbergen (beide IBED) vertellen op Science Daily over ‘rewilding’ als methode om biodiversiteit te herstellen en in stand te houden.

Theo Gevers over het nep-gesprek van Nederlandse politici met een Russisch oppositielid

Op 21 april hadden Nederlandse politici een gesprek met de stafchef van de prominente Russische oppositieleider Aleksej Navalny; tenminste, dat dachten ze. Volgens de stafchef zelf was het gesprek met een dubbelganger of een deep fake versie van hem. Wat was hier aan de hand? Diverse media speculeren erover; hoogleraar computer vision Theo Gevers (UvA-IvI) vertelt in De Volkskrant, bij de NOS en in de podcast De Dataloog over de (on)mogelijkheid dat het hier om een deep fake ging.

Isabel Smallegange in De Volkskrant over het ontstaan van nieuwe diersoorten

Volgens een recent gepubliceerd artikel in Science ontstaan nieuwe diersoorten makkelijker buiten soortenrijke tropische gebieden dan erbinnen. De Volkskrant schrijft over dit onderzoek; populatiebioloog Isabel Smallegange (UvA-IBED) geeft commentaar.

Erik Verlinde in KIJK over hypothetische elementaire deeltjes

Het tijdschrift KIJK heeft een artikel over hypothetische nieuwe elementaire deeltjes. UvA-natuurkundige Erik Verlinde (IoP) geeft (kort) commentaar.