Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Januari 2021

Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

AI-student Janne Spijkervet helpt Klaas van Klaas Kan Alles een hit te maken

Is het met behulp van slimme algoritmes voor iedereen mogelijk een hit te maken? Klaas van Kruistum van het jeugdprogramma Klaas Kan Alles probeerde het, met hulp van UvA AI-student Janne Spijkervet. In de aflevering van 16 januari kun je zien hoe dit werkt. En of het hen lukte om met hun via AI gefabriceerde hit in de smaak te vallen bij de luisteraars van Radio 538. 

Samaya Nissanke in podcast over zwarte gaten

UvA-astrofysicus Samaya Nissanke (API) is een van de gasten in een podcast van Knowable Magazine op astronomy.com over hoe het concept van zwarte gaten evolueerde van theorie tot een bewezen fenomeen. 

Marta Volonteri bij KIJK over de verste tot nu toe bekende quasar

KIJK heeft een nieuwsbericht over de ontdekking van de verste quasar tot nu toe, op 13 miljard lichtjaar afstand van aarde. UvA-sterrenkundige Marta Volonteri (API) reageert op de ontdekking. 

RTL Nieuws over de Mid Career Prize voor Anna Watts

RTL Nieuws meldt op de website dat twee Nederlandse sterrenkundigen een belangrijke internationale prijs hebben ontvangen. Een van hen is hoogleraar Anna Watts (UvA-API). Zij ontving de prestigieuze Mid Career Prize van de American Astronomical Society.

Gadi Rothenberg in Het Parool

Dagblad Het Parool heeft een interview met chemicus Gadi Rothenberg (UvA-HIMS) over zijn bij toeval ontdekte 100% plantaardige plastic. 

Computable over benoeming van Paul Klint tot Adviescollege ICT-toetsing

Emeritus hoogleraar Software Engineering Paul Klint (UvA-IvI) is door de ministerraad benoemd tot lid van het Adviescollege ICT-toetsing. Vakmedium Computable bericht hierover. 

KIJK over de bijzondere observatie van vloeibaar gas

Een internationaal team van natuurkundigen heeft een materie-toestand ontdekt die zij ‘vloeibaar gas’ hebben genoemd. Bij het onderzoek was UvA-natuurkundige Janne-Mieke Meijer (IoP) betrokken. Wetenschapsblad KIJK bericht over.

Engineers Online over de ‘kleefprut’ van Gadi Rothenberg en Albert Alberts

Vakmedium Engineers Online heeft aandacht voor de bij toeval ontdekte ‘kleefprut’ van Gadi Rothenberg en Albert Alberts (beide UvA-HIMS); een 100% natuurlijke polymeer, die nu is gebruikt om een plantaardige stoel te maken.

Lucas Ellerbroek bij NOS over hoogtepunten uit de ruimte

De NOS stelde drie experts, waaronder UvA-sterrenkundige Lucas Ellerbroek (API) de vraag: wat vonden zij afgelopen jaar het hoogtepunt qua ruimte-gerelateerd nieuws? En waar kijken zij naar uit in dit nieuwe jaar?