Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Wat houdt promoveren in?

In Nederland is promoveren geen onderdeel van een onderwijsprogramma, maar valt dit onder onderzoek.

Als promovendus lever je een originele bijdrage aan de wetenschap. Een promotietraject duurt  doorgaans 4 jaar (voltijd). In enkele  gevallen kan een traject korter of langer uitpakken. Enerzijds zijn er promotietrajecten van voltijds 3 jaar. Anderzijds besteden buitenpromovendi, die hun promotieonderzoek naast of na hun werk verrichten, vaak meer dan 4 jaar aan hun onderzoek.

Onafhankelijk en origineel onderzoek 

Tijdens het promotietraject ligt de nadruk op het  verrichten van onafhankelijk en origineel onderzoek, onder begeleiding van een promotor en een copromotor. Ook kun je als promovendus onderwijstaken hebben, volg je vakspecifieke en meer algemene cursussen en bezoek je congressen. De promotie is erop gericht dat je de competenties verwerft om zelfstandig wetenschappelijk onderzoek uit te voeren.

Proefschrift 

Wanneer je de promotie afrondt, presenteer je de resultaten in een proefschrift (dissertatie). Nadat je begeleiders je proefschrift hebben goedgekeurd wordt dit ter beoordeling voorgelegd aan een promotiecommissie. Is het oordeel positief, dan mag je je proefschrift ten overstaan van deze commissie in het openbaar verdedigen. Een succesvolle verdediging leidt tot de verwerving van het doctoraat.