Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor

Economie op universiteit of hbo?

Als je graag een economische studie wilt doen, dan heb je meerdere mogelijkheden. Om te beginnen heb je de keuze tussen een universitaire opleiding of een hbo-opleiding.

Foto: Fred van Diem

Bij een universitaire opleiding diep je economische vraagstukken theoretisch uit. Je studeert veel zelf, leest literatuur (ook in andere talen) en schrijft papers en moet dan ook erg zelfstandig kunnen werken. Bij een hbo-opleiding is het praktische deel groter en ontwikkel je beroepsvaardigheden. 

Verschillend beroepsperspectief

Zowel op universitair niveau als op hbo-niveau zijn mensen nodig met een economische opleiding. Een universitaire studie of een hbo-bachelor hebben een verschillend beroepsperspectief. 

  • Na een hbo-bachelor ga je meestal aan het werk. Na een universitaire bachelor kiezen studenten er vaak voor om aansluitend een master te volgen.
  • Bij de beschrijvingen van de verschillende opleidingen vind je meer beroepsmogelijkheden. 

Welke opleidingen zijn er?

Van elke opleiding aan de UvA vind je hier de inhoud en de hbo-equivalenten aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

Economics and Business Economics en Business Administration

Economics and Business Economics en Business Administration aan de UvA zijn wetenschappelijke studies. Je leert theorieën doorgronden, onderzoek doen en kritisch en analytisch denken. Je moet gedisciplineerd en zelfstandig kunnen studeren, en bereid zijn om veel tijd te investeren in het lezen van boeken en andere academische literatuur. 

Ben je meer praktijkgericht en wil je de competenties verwerven om een bepaald beroep goed te kunnen uitoefenen? Dan is een studie aan het hbo misschien meer geschikt voor jou. De HvA heeft een aantal (Nederlandstalige) opleidingen die vergelijkbaar zijn met Economics and Business Economics en Business Administration:

Economics and Business Economics

Business Administration

Deze hbo-opleidingen kennen een verplichte stageperiode, je brengt datgene wat je leert dan direct in de praktijk. De hogeschool begeleidt je hierbij. In het wetenschappelijk onderwijs kun je ook stage lopen. Je moet echter zelf een stageplek en begeleiding regelen: het lopen van een stage behoort namelijk niet tot het verplichte curriculum. Een stage-opdracht in het wo is vaak onderzoekgerelateerd. 

Fiscale Economie

Fiscale Economie aan de UvA is een wetenschappelijke studie. Je leert theorieën doorgronden, onderzoek doen en kritisch en analytisch denken. Je moet gedisciplineerd en zelfstandig kunnen studeren, en bereid zijn om veel tijd te investeren in het lezen van boeken en andere academische literatuur. 

Ben je meer praktijkgericht en wil je de competenties verwerven om een bepaald beroep goed te kunnen uitoefenen? Dan is een studie aan het hbo misschien meer geschikt voor jou. De HvA heeft een (Nederlandstalige) opleiding die vergelijkbaar is met Fiscale Economie: 

Deze hbo-opleiding kent een verplichte stageperiode, je brengt datgene wat je leert dan direct in de praktijk. De hogeschool begeleidt je hierbij. In het wetenschappelijk onderwijs kun je ook stage lopen. Je moet echter zelf een stageplek en begeleiding regelen: het lopen van een stage behoort namelijk niet tot het verplichte curriculum. Een stage-opdracht in het wo is vaak onderzoekgerelateerd.