Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Nieuws

Kijk de UvA Juni 2018

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Er is een akkoord, maar nog wel met veel losse eindjes

Het waren zware en emotionele onderhandelingen die tot diep in de nacht doorgingen, maar de Europese regeringsleiders hebben een deal gesloten over migratie. Hoe die deal er precies uit gaat zien, is echter nog niet helemaal duidelijk. 'Het hele idee moet nog worden uitgewerkt, maar de gedachte erachter is sympathie. Het is belangrijk dat je opvangcentra creëert waar het onderscheid tussen vluchtelingen snel kan worden gemaakt', reageert premier Mark Rutte na afloop. Politicoloog Saskia Bonjour geeft haar reactie op BNR Radio.

Beluister het fragment op BNR

Hoe leren kinderen een nieuwe taal?

Een tweede taal leren kost de meeste volwassenen op latere leeftijd ontzettend veel moeite. Toch leren de meeste mensen op jonge leeftijd zonder problemen het Nederlands. Het oppikken van nieuwe woorden en maken van goede zinnen lijkt als vanzelf te gaan. Maar is dat wel zo? Taalkundige Sybren Spit onderzoekt of kinderen zich bewust zijn van de regels van een taal. Daarvoor heeft hij een experiment ontwikkeld waarbij hij kleuters zijn eigen zelfverzonnen taal leert. Voor 'Faces of Science' heeft hij een aantal voorbeelden meegenomen en legt ze aan de presentator voor.

Beluister het fragment op NPO Radio 1

Tandheelkundige zorgkosten

Een gezonde mond kan veel ellende én zorgkosten voorkomen. Die zorg wordt nog steeds niet volledig vergoed vanuit het basispakket. Dat is gek, want de mond is de spiegel van de gezondheid, aldus Albert Feilzer, decaan in het Academisch Centrum voor Tandheelkunde in Amsterdam, en Peter van der Schoor, tandarts-implantoloog. Waar zitten de gaten in het beleid en de vergoeding van de mondzorg? 

Beluister het fragment op BNR

Aantal alleenstaanden groeit: straks 1 op 4 volwassenen alleen

Het aantal alleenstaanden neemt explosief toe. Nog nooit waren er zo veel alleenstaanden in Nederland. Sinds 2013 is het aantal alleenstaandenhuishoudens in Amsterdam met 6,4 procent gestegen. Met zo veel eenlingen verandert ook het straatbeeld, zegt Jan Latten, bijzonder hoogleraar Sociale demografie en hoofddemograaf van het CBS. "Alleenstaanden hebben doorgaans minder te besteden, omdat ze de kosten niet delen met hun partner. Er zullen dus meer mensen in kleinere auto's rijden."

Lees het artikel in het Parool

Lees het interview met Jan Latten in Trouw

Geen enkele boete voor nep-zzp’ers uitgedeeld

Het vorige kabinet, Rutte II, bedacht de Wet DBA om een einde te maken aan ‘schijnzelfstandigheid’. Er is de afgelopen twee jaar geen enkel bedrijf beboet voor het inhuren van zogenoemde ‘schijnzelfstandigen’. In mei 2016 kwam er een wet om de inhuur van nep-zzp’ers beter en vaker te kunnen bestraffen. Uit antwoord van de Belastingdienst op vragen van NRC blijkt nu dat van die mogelijkheid nooit gebruik is gemaakt. Evert Verhulp, hoogleraar Arbeidsrecht, ziet in de cijfers een „bevestiging van wat ik altijd al vermoedde”.

Lees het artikel in NRC

Er is een oplossing voor alle tonnen drugsafval die in de Brabantse natuur worden gedumpt

Zolang pillendraaiers niet legaal van hun afval af kunnen, zullen er duizenden liters zoutzuur en aceton in het riool en de bossen blijven verdwijnen. “Wordt het niet eens tijd dat we gaan denken aan manieren om moderne genotmiddelen, zoals mdma, op een verantwoorde manier te maken,” vraagt Jan van Maarseveen, hoogleraar organische chemie.  

Lees het artikel in Vice

Nasrin Sotoudeh, een advocaat die zwaar moet betalen voor haar moed

De Iraanse advocaat Nasrin Sotoudeh is alweer gearresteerd, alleen omdat ze haar werk deed. Diana de Wolff heeft groot respect voor haar vakgenoot. “Stel je voor dat een verdachte wordt vervolgd door machtige veiligheidsdiensten. Zijn enige hoop is een onafhankelijke en eerlijke advocaat die hem verdedigt. Maar nu, met de wijziging van artikel 48, is deze weg afgesneden en moeten we gedag zeggen tegen de advocatuur in Iran”.

Lees het artikel in NRC

Vaker flexibele schoolroosters: 'Sommige leraren staan te springen, anderen te huilen'

De middelbare school verandert in hoog tempo. Het traditionele lesrooster van acht lessen van 50 minuten is op zijn retour, ten gunste van maatwerk voor individuele leerlingen. Volgens Louise Elffers, universitair docent Onderwijswetenschappen, is de behoefte aan maatwerk groot. Elffers: "Ouders en leerlingen gaan bijles steeds vaker buiten school zoeken. Daarom is het goed dat scholen binnen de muren gaan zoeken naar mogelijkheden om leerlingen op maat te begeleiden."

Bekijk het item op EenVandaag

Het 'boerkaverbod' is vooral symboolpolitiek

Een verbod op de gezichtssluier, beperkt of niet, dient geen enkel doel en is bovendien een schending van grondrechten, betoogt Annelies Moors, hoogleraar Hedendaagse moslimsamenlevingen.

Lees het artikel in Trouw

Is Defensie verantwoordelijk voor burgerslachtoffers in Chora?

Advocaat Liesbeth Zegveld stelt Defensie aansprakelijk voor de burgerdoden die vielen bij de Slag om Chora in Afghanistan in 2007. Zegveld diende eerder claims in, die in het verleden vaak succesvol voor haar afliepen. Maar hoe ver reikt de verantwoordelijkheid van de overheid op dit gebied? Frederiek Vlaming, specialist op het gebied van internationaal stafrecht en Martijn Kitzen, oud-militair en docent aan de Nederlandse Defensie Academie bij Radio EenVandaag.

Beluister het fragment op Radio EenVandaag

De toekomst van de Randstad

De Randstad moet 1 grote stad worden, met het Groene Hart als een soort Central Park. Voorlopige werktitel: Nieuw Amsterdam. Dat staat in een advies dat internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield op dinsdag 5 juni heeft overhandigd aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Te gast bij BNR zijn Zef Hemel, hoogleraar grootstedelijke vraagstukken, en Peter Savelberg, city marketeer.

Beluister het fragment op BNR