Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Nieuws

Kijk de UvA Juli 2018

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Waarom zoveel alleenwonenden? 

Hoe gaat de woningmarkt om met de groeiende groep alleenwonenden, singles en alleenstaanden? In dé ‘single-hoofdstad’ Amsterdam hebben ze hier al eeuwenlang ervaring mee. Van het Middeleeuwse Begijnhof, speciaal voor alleenstaande vrouwen, tot hedendaagse nieuwbouwprojecten voor alleenwonenden waar nu meer dan ooit de focus op ligt. "We zijn nu in een tijd gekomen dat als je een partner vindt, dat het niet noodzakelijkerwijs voor het hele leven moet zijn", zegt Jan Latten, hoogleraar Demografie.

Bekijk het fragment op EenVandaag

Lezen in het Donker met muziekwetenschapper Henkjan Honing

In 2009 ontdekte Honing al dat baby's een ritmegevoel hebben. Bij de geboorte is de mens al klaar om muziek te begrijpen. Nu gaat Honing nog een stap verder, en vraagt hij zich af of ook dieren beschikken over ritmegevoel. Hij zoekt een antwoord op de vraag: is muzikaliteit aangeboren? 

Beluister het fragment op NPO Radio 1

Lees ook: artikel in het Parool

Van gas naar groen: wie betaalt?

De hoofdlijnen van het Klimaatakkoord zijn dinsdagmiddag 10 juli gepresenteerd. Duidelijk moet worden hoe Nederland de uitstoot van broeikasgassen de komende jaren met de helft gaat verminderen. Maar de vraag naar wie het bonnetje moet, wordt gemeden. Volgens Annelies Huygen, bijzonder hoogleraar Ordening van de Energiemarkten, betaalt op dit moment de gewone burger het meest, terwijl die het minste bijdraagt aan de vervuiling.

Beluister het fragment op NPO Radio 1

'Vakbonden hebben jongeren nodig'

Staken komt de laatste jaren steeds vaker voor. Na de leraren, buschauffeurs en metaalwerkers, voeren nu ook personeelsleden van academische ziekenhuizen, beveiligers op Schiphol en leden van de politiebonden actie voor een betere cao. Dat steeds minder jongeren lid worden van een vakbond is een zorgwekkende trend, zegt Paul de Beer, vakbondsprofessor en hoogleraar Arbeidsverhoudingen. "Vaak is het verwijt dat vakbonden te weinig opkomen voor jongeren of mensen met een deeltijdbaan. Maar dat klopt niet. Denk maar aan vakbond FNV die ervoor gezorgd heeft dat het jeugdminimumloon werd afgeschaft.”

Lees het artikel in Metro

Miscommunicatie en wantrouwen in het internationale belastingdebat

De economische en financiële crisis van 2008 heeft wereldwijd geleid tot een daling van het publieke vertrouwen in het internationale belastingsysteem. Als reactie daarop zijn ingrijpende hervormingen doorgevoerd. Maar heeft dat tot verbetering geleid? Alle spelers in het debat kampen nog steeds met veel frustratie en wantrouwen naar elkaar toe. In Reporter Radio een gesprek met Sjoerd Douma, hoogleraar Internationaal en Europees Formeel Belastingrecht.

Beluister het fragment op NPO Radio 1

China probeert grip te krijgen op Europese landen met afzonderlijke handelscontracten

Vertegenwoordigers van onder meer Bulgarije, Estland, en Letland komen 6 en 7 juli op audientie bij hoge vertegenwoordigers van de Chinese regering. Zestien landen uit Midden- en Oost-Europa komen opdagen. Maar China probeert de verschillende Europese landen tegen elkaar uit te spelen. Het doel van de ontmoeting is handelscontracten binnenslepen en dat gaat gepaard met schikken en nemen in het belang van financiën en economie. Europarlementariër Esther de Lange en wetenschapper Erik Dirksen bespreken de situatie met EenVandaag.

Bekijk het fragment op EenVandaag

Ook bij extreem zware sterren krijgen Galileo en Einstein gelijk

Het is een van de meest beroemde experimenten uit de natuurkunde. Laat een zware bal gelijktijdig met een lichte bal van een toren vallen, en ze zullen tegelijkertijd op de grond terecht komen. Astrofysici van ASTRON en het Anton Pannekoek Instituut (UvA) zijn nu nog een stap verder gegaan. In een astronomisch monsterproject keken ze naar hoe twee extreem zware sterren met een verschillende massa naar een andere extreem zware ster vielen. Astrofysicus Jason Hessels heeft aan dit belangrijke onderzoek meegewerkt en legt op een eenvoudige manier uit waarom de zwaartekracht dingen doet die voor ons zo vreemd lijken. 

Beluister het fragment op NPO Radio 1

'Politici bemoeien zich te veel met justitiële beslissingen'

Politici bemoeien zich de laatste jaren te veel met justitiële beslissingen. Ze zouden zich moeten richten op het algemeen belang, stelt Sarah de Lange, hoogleraar politicologie. Volgens haar hebben rechters gelijk met hun klachten over Kamerleden die voorop staan om commentaar te leveren op hun beslissingen.

Lees het artikel in Trouw