Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Nieuws

Kijk de UvA Februari 2019

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Broedplaats voor rechtshulp aan de UvA

Amsterdam krijgt iets nieuws: een Law Hub, een broedplaats waar verschillende juridische diensten samenkomen. De hub moet praktijkonderwijs voor studenten opleveren. Er moeten bloeiende legal start-ups uit voortkomen. Én het moet laagdrempelige juridische hulp bieden aan de zwakkeren in de samenleving. Of en hoe deze ambities gehaald worden bespreken onder anderen Andre Nollkaemper (decaan van de rechtenfaculteit van de UvA) en Anniek de Ruijter (directeur van Bureau Clara Wichmann, een van de maatschappelijke partners van de Hub).

Mügge, Daniël, hoogleraar FMG

Hoe betrouwbaar zijn cijfers in de politiek?

Vanuit politiek Den Haag werd er deze week snel met een beschuldigende vinger naar het Planbureau voor de Leefomgeving gewezen, toen bekend werd dat de energierekening hoger uitvalt dan het kabinet eerder aan de Tweede Kamer verteld had. Ligt het aan de cijfers of aan hoe ze in de politiek worden gebruikt? In buitenhof: een gesprek met Daniel Mügge, hoogleraar Politieke Arithmetiek (UvA), Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer en Mike Ackermans, hoofdredacteur Communicatie & Nieuws van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

dhr. prof. dr. Leendert Hamoen, hoogleraar Algemene Microbiologie, FNWI

Zombiebacteriën groeien ook zonder voeding door

Bacteriën die zonder voedingsstoffen zitten en in slaaptoestand lijken te verkeren, blijken toch gewoon door te groeien. 'Het is een nieuwe vorm van groei die wij hebben ontdekt', zegt hoogleraar Microbiologie Leendert Hamoen. 'Wij dachten altijd dat bacteriën stoppen met groeien en in een soort slaaptoestand komen als ze geen voedingsstoffen krijgen', zegt Hamoen. Dat blijkt dus niet zo te zijn.

Margriet van Heesch

Future Shock podcast #20 van VPRO Tegenlicht: "Het geheim van Intersekse"

In Nederland zijn er ongeveer 85.000 intersekse personen: mensen die geboren zijn met een lichaam dat niet voldoet aan de gangbare definitie van ‘man’ en ‘vrouw’. Lange tijd kregen deze mensen te horen dat ze er vooral niet over mochten praten. Cultuurwetenschapper Margriet van Heesch promoveerde op dit onderwerp en spreekt erover met researcher Tom Reijner. Wat waren de gevolgen van deze geheimhouding? En hoe belangrijk was de publiekelijke coming-out van rockzangeres en tv-maker Ryanne van Dorst?

Ghebreab, Sennay

Brainwash Talks: Bevooroordeelde robots

Kunstmatige intelligentie is niet meer iets uit horrorfilms en stripboeken. Het is er, het bestaat. Hoe zorgen we ervoor dat machines niet dezelfde fouten maken als wij? Neuro-informaticus Sennay Ghebreab gaat op zoek naar een antwoord op die vraag.

Eddie Brummelman

Is het fijn om een narcist te zijn?

Iedere woensdag gaat Metro onder de naam 'Weer iets geleerd' korte cursussen geven over een vraag of stelling. In deze aflevering geeft Eddie Brummelman, Ontwikkelingspsycholoog aan de UvA, antwoord op de vraag: is het fijn om een narcist te zijn?

S. Frequin

Hoe vermoord je een Middeleeuwse zombie? 

In samenwerking met universiteiten gaat Metro iedere woensdag onder de naam 'Weer iets geleerd' korte cursussen geven over een vraag of stelling. In deze aflevering vertelt Sanne Frequin, Kunsthistoricus aan de UvA: hoe vermoord je een middeleeuwse zombie?

 

Sander Klous

'Nederland gunstigste land ter wereld voor zelfrijdende auto'

Nederland is wereldwijd het gunstigste land voor de komst van de zelfrijdende auto, stellen onderzoekers van KPMG. 'Wat ons vooral geschikt maakt is dat we het op alle vlakken goed doen,' zegt Sander Klous, partner bij KPMG en hoogleraar Big Data Ecosystemen aan de UvA. 'We hebben een goede infrastructuur, consumenten vinden het geen probleem en ook qua beleid doen we het goed. We blijven alleen iets achter op het gebied van technologie.'

 

Mark Deuze

Waar hééft de jeugd het in vredesnaam over? ‘Generatie is echt niet anders dan vroeger’

Is het eigenlijk erg dat (groot-)ouders geen idee hebben wie of wat unboxing, Meisje Djamila of Zombies zijn? Nee, vindt hoogleraar Mediastudies Mark Deuze. Hij gelooft niet dat generaties anno 2019 steeds verder uit elkaar drijven, omdat ze naar andere filmpjes, series of idolen kijken.

dhr. prof. dr. Max Welling, medewerker FNWI, hoogleraar Machine learning

De Big Five van de Artificial Intelligence

Waar staan we met AI? Welke ontwikkelingen komen nog? Wat zijn de voordelen en de nadelen? Max Welling, hoogleraar Machine Learning, beantwoordt deze vragen.

Susan Bögels

Mindfulness op de basisschool: 'Hoofdjes leegmaken'

Op de Pieter Jelles Troelstraschool in Nieuw-West krijgen kinderen iedere week mindfulnesstraining. Volgens de trainer is dat nodig om de hoofdjes van de kinderen leeg te maken. Susan Bögels, hoogleraar Psychologie, deed onderzoek op verschillende basisscholen in Amsterdam. 'We merkten dat kinderen, in vergelijking met kinderen die geen training kregen, minder gespannen zijn en minder gedragsproblemen hebben', legt ze uit. 'Er is minder agressie in de klas en leraren gaven aan dat het klassenklimaat verbeterden.'

Van Dolen

Modellen genoemd in rechtszaak Fyre Festival, 'ze begaven zich op glad ijs'

"Het Fyre Festival komt eraan. Ga met me mee." Die boodschap plaatste een groepje topmodellen en influencers als Kendall Jenner, Bella Hadid en Elsa Hosk twee jaar geleden op Instagram. De influencers kregen al veel kritiek vanwege hun rol in de Fyre-flop, maar ongeveer twee jaar later zijn er ook nog juridische gevolgen. Je naam aan een merk verbinden heeft altijd bepaalde risico's, zegt Willemijn van Dolen, hoogleraar Marketing. "Deze modellen zijn in zekere zin zelf ook een merk. Dan is het zakelijk niet bepaald handig als zo'n festival compleet ontspoort."