Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Nieuws

Kijk de UvA April 2018

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Wolff, Diana de, FdR, hoogleraar Advocatuur

De rechter is er niet alleen om problemen van individuen op te lossen

Minister Dekker (rechtsbescherming) wil dat rechtspraak vooral ‘maatschappelijk effectief’ is. Maar procederen om rechten te handhaven, zwakkeren te beschermen of wetten aan verdragen te toetsen, moet niet worden vergeten, schrijft Diana de Wolff, bijzonder hoogleraar Advocatuur.

Berichtje sturen met slagen op drum

Met de trommel kunnen Amazone-volkeren snel berichten overbrengen. Het ritme van deze drumtalen is nu ontrafeld. Maar wat is precies, het ‘ritme’ van taal? Door de drumtaal en de gesproken taal van de Bora heel nauwkeurig met elkaar te vergelijken, zou je dat mooi kunnen vaststellen, dachten taalkundigen Frank Seifart en Julien Meyer.

Tijs Bol

Het Dagobert Duck-effect: één onderzoeksbeurs leidt tot meer beurzen

Het mattheüs-effect zegt dat geld het makkelijkst stroomt naar mensen die al geld hadden. Dat blijkt ook te gelden voor onderzoekssubsidies voor wetenschappers. Wie ooit een startbeurs van wetenschapsfinancier NWO bemachtigt, heeft verderop in zijn loopbaan 2,5 keer meer kans om nogmaals een beurs binnen te halen, dan zonder. Socioloog Thijs Bol legt uit waarom.

Paul Aarts - AISSR

Geheime lijsten financiering moskeeën onthuld

Hoe krijgen moskeeën hun geld? De Tweede Kamer maakt zich al jaren zorgen over de buitenlandse financiering van moskeeën. Met name geld dat uit landen als Saudi-Arabië, Koeweit en Qatar naar Nederland vloeit, is volgens veel politieke partijen een probleem. In deze landen wordt een ultraconservatieve versie van de islam gepredikt, die zou kunnen leiden tot radicalisering. Midden-Oosten deskundige Paul Aarts vertelt over de rol van Saoedi-Arabië.

dhr. prof. dr. Jan van de Streek, hoogleraar FdR Belastingheffing van concerns, i.h.b. reorganisaties

Afschaffing dividendbelasting

Het is van groot belang dat er inzicht komt in de dividendbelasting-memo's, zegt hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek in Nieuwsuur. De vraag rijst welke beleidsafwegingen een rol hebben gespeeld bij het besluit om de dividendbelasting af te schaffen. "Normaal gesproken worden er dikke rapporten geschreven voorafgaand aan een ingrijpende belastingherziening. In dit geval ontbreken die, en daarmee ook inzicht in de gemaakte keuzes."

Laan, Ellen, hoogleraar AMC, Biopsychosociale determinanten van seksuele gezondheid

'Maak seksproblemen door ziekte bespreekbaar'

Komt een vrouw bij de dokter. Hij vraagt naar haar ziekte, hoe het gaat met eten, drinken, medicijnen, bijwerkingen. Ze bekijken de laatste scans van haar tumoren en nemen afscheid. Er is alleen één ding dat de arts vergeet te vragen. Hoe gaat het met de seks? Hoogleraar Seksuologie Ellen Laan vertelt waarom het belangrijk is dat deze vraag wél wordt gesteld.

mw. prof. dr. Tessa Rosenboom, medewerker AMC, hoogelaar Vroege ontwikkeling en gezondheid

Eerste 1000 dagen kind cruciaal voor rest van zijn leven

"Als een kind zich in de eerste twee jaar van zijn leven niet goed ontwikkelt, heeft hij daar zijn leven lang last van." Dit zegt Tessa Roseboom, hoogleraar Vroege ontwikkeling en gezondheid. En de politiek is het ermee eens. Nog dit jaar komt minister Hugo de Jonge met plannen om te investeren in de allerjongsten. Tessa Roseboom legt uit waarom die eerste duizend dagen zo belangrijk zijn.

Lucas Ellerbroek API

Op zoek naar nieuwe planeten

In de nacht van maandag (16 april) op dinsdag lanceert de NASA TESS een nieuwe satelliet die gaat zoeken naar nieuwe planeten buiten ons zonnestelsel. Is dat net zo spannend als het klinkt? Dat vraagt NPO Radio 1 aan sterrenkundige Lucas Ellerbroek.

Laura Burgers

Ook rechters bemoeien zich tegenwoordig met het milieu

De aanklacht van Milieudefensie tegen Shell is de zoveelste in een mondiale reeks klimaatzaken. Klimaatverandering is niet langer alleen een zaak voor politici, ook rechters beginnen zich ermee te bemoeien. Laura Burgers, promovendus op de democratische legitimiteit van milieu-aansprakelijkheidszaken, schreef hierover in De Groene Amsterdammer.

Johan Zwemmer

Komt er een einde aan de payroll?

Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees komt met een wetsvoorstel, de Wet Arbeid in Balans, onder andere om het payrollen minder aantrekkelijk te maken. Ook ligt er een initiatiefwetsvoorstel van de linkse oppositie, dat vooral gericht is op de aanpak van payrollmisbruik. Johan Zwemmer, docent en onderzoeker Arbeidsrecht, praat hierover samen met Maurice Rojer, adjunct-directeur van de uitzendbrancheorganisatie ABU.

dhr. prof. dr. Pim de Voogt, hoogleraar Chemisch-biologische interacties in aquatische ecosystemen, FNWI

Amateursporters grijpen naar levensgevaarlijk afslankmiddel

Slik je de vetverbrander difitrofenol (DNP), dan vliegen de kilo’s eraf. Het klinkt te mooi om waar te zijn, en dat is het ook. Het innemen van DNP is levensgevaarlijk. Uit nieuw onderzoek blijkt dat amateursporters zich daar weinig van aan trekken. Pim de Voogt, hoogleraar Chemische-biologische interacties in aquatische ecosystemen spreekt over het onderzoek met EenVandaag en RTL Nieuws.

Anne Helmond

Facebook weet ook veel over niet-gebruikers

Het is niet zo dat je uit het vizier blijft als je niet op Facebook zit. Via de zogeheten facebook-pixel verzamelt het bedrijf data op allerlei andere websites. Anne Helmond, onderzoeker nieuwe media en digitale cultuur, vertelt hierover aan Trouw.

dhr. prof.dr. J.Th.M. Houwink ten Cate

Verzet in Drenthe wilde groot aantal Joden bevrijden uit Westerbork

Het verzet in Drenthe is van plan geweest met een overval op doorgangskamp Westerbork een groot aantal Joden te bevrijden. De actie werd vanaf september 1943 voorbereid. Met vrachtwagens zou het kamp worden binnengereden om veertig tot enkele honderden Joden te bevrijden. Het tot nu toe onbekende bevrijdingsplan staat beschreven in het gepubliceerde dagboek van Arnold Douwes. Johannes Houwink ten Cate, hoogleraar Holocaust- en genocidestudies vertelt over het door hem geschreven boek in NOS Met het oog op morgen.

Annelies Huygen

De rekening van de energietransitie

De rem gaat op het Groningse gas en we moeten onze energie dus ergens anders vandaag halen. Wat dat ons gaat kosten? Nauwelijks in te schatten, volgens bijzonder hoogleraar Ordening van de Energiemarkten Annelies Huygen. "Technologie is in het begin duur. Maar de ontwikkelingen zijn razendsnel, en onze duurzaamheid zal zich uitbetalen." 

Serge Wich

25 jaar onderzoek naar orang-oetans

In Vroege Vogels een gesprek met hoogleraar Primatologie Serge Wich, die al 25 jaar onderzoek doet naar de orang-oetan. Sinds enkele jaren telt hij de apen niet alleen meer op zicht, maar met drones. Ook is hij expert op het gebied van de geluiden van deze ‘koning van het bos’.

dhr. prof. dr. Winm Sinke, medewerker FNWI, hoogleraar Photovoltaic energy conversion

'Zonne-energie kan een stuk mooier'

Zonne-energie is een prachtige uitvinding. Een dak dat vol ligt met zonnepanelen ziet er alleen niet echt mooi uit. Nu zonne-energie zo'n enorme vlucht heeft genomen en de wereldwijde markt sterk is gegroeid, is het volgens Wim Sinke, hoogleraar Zonne-energie, tijd om te kijken naar andere aspecten van het opwekken van energie met zonlicht.

Het haten van geluid

Gesmak, gehoest, gesnurk. Iedereen heeft weleens last van geluidjes die iemand anders veroorzaakt. Maar in woede uitbarsten als je partner een hap van zijn beschuitje neemt? Mogelijk heb je dan misofonie. Psychiater Arjan Schröder deed onderzoek naar de psychiatrische aandoening, die je flink in de weg kan zitten.

Onderzoek op de begraafplaats: hoe ontbindt een lichaam?

Op het terrein van het AMC in Amsterdam-Zuidoost vond vorige week een bijzondere begrafenis plaats. Er werd niet alleen een lichaam begraven, maar ook meetapparatuur die de ontbinding van het lichaam volgt. Het doel: zichtbaar maken wat normaal gesproken aan het oog onttrokken wordt. Roelof Jan Oostra, hoogleraar anatomie en initiatiefnemer van het project, vertelt over het onderzoek aan Nieuwsuur.

Angst om 'te verliezen' zet druk op arbeidsmarkt

De continue angst om hun positie te verliezen doordat anderen sneller of beter zijn duwt veel werknemers in een kunstmatige concurrentiepositie die leidt naar een bulk aan scholingsprojecten en zelfontplooiing, zegt Josien Arts, promovendus politieke sociologie.