Wiskunde

Wiskunde op de middelbare school is maar een fractie van de wiskunde die je dagelijks tegenkomt: zonder getaltheorie zou er geen veilig internet bestaan, het weer wordt met numerieke wiskunde voorspeld en de financiële wereld maakt veelvuldig gebruik van kansrekening en statistiek.Waar gaat Wiskunde over?

In de bachelor Wiskunde word je uitgedaagd om niet getallen en formules zelf te bestuderen, maar de wereld erachter. Je leert op een wiskundige manier denken en oplossingen verzinnen. Dat doe je bijvoorbeeld met behulp van wiskundige modellen waarmee je voorspellingen kunt doen, door logisch redeneren en verbanden leggen en door het herkennen van structuren en patronen. Wiskunde is enerzijds heel abstract: als wiskundige wil je bijvoorbeeld begrijpen waaróm er oneindig veel priemgetallen bestaan. Anderzijds is er de toegepaste wiskunde: je bedenkt bijvoorbeeld ook  foutherstellende wiskundige codes voor mp3-spelers of beveiligingssystemen voor bankpassen.

Waarom Wiskunde aan de UvA?

  • Het onderwijs aan de UvA is van topkwaliteit. Je verdiept je in vele soorten wiskunde: van zuivere wiskunde tot toegepaste wiskunde en statistiek. Je krijgt les van wetenschappers van het Korteweg de Vries-instituut, het wiskundig onderzoeksinstituut van de UvA. Dit onderzoek blinkt uit op het gebied van Algebra, Logica Meetkunde en Mathematische fysica.
  • Je kunt in deze opleiding je eigen studiepad kiezen dat past bij je talent, belangstelling en ambities. Je kunt je bijvoorbeeld specialiseren in algebra, analyse, stochastiek (kansberekenen), modelleren en logica. Er is veel ruimte voor keuzevakken of een minor.
  • In je eerste jaar word je samen met andere studenten door een ouderejaarsstudent begeleid in het tutoraat. Hierdoor voel je je snel thuis en pak je gemakkelijker studievaardigheden op.
  • Behoefte aan extra uitdaging? Volg het honoursprogramma of een dubbele bachelor Wiskunde-Natuurkunde of Wiskunde-Informatica.
Prof. dr. Robbert Dijkgraaf

Prof. dr. Robbert Dijkgraaf

'Wiskunde op school geeft geen goed beeld van het vakgebied'

Prof. dr. Robbert Dijkgraaf is hoogleraar Mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam. In 2003 won hij de prestigieuze Spinozapremie (ook wel de Nobelprijs van de Lage Landen) voor zijn wiskundige bijdragen aan de snaartheorie. Over het vakgebied wiskunde zegt hij:

'Soms vind ik het jammer dat wiskunde op de middelbare school wordt gegeven. Het geeft namelijk geen goed beeld van wat het vak echt inhoudt. Een wiskundige is absoluut niet geïnteresseerd in het toepassen van rekenregels als de abc-formule. Ik kan zo’n regel zelfs nauwelijks onthouden! Het is juist het verhaal achter de formule dat mij interesseert. Wat is er nu eigenlijk aan de hand? Wat is de ‘goede’ manier om tegen het probleem aan te kijken? Kan ik het zo begrijpen dat ik de regel zelf kan afleiden in plaats van te onthouden? Wiskunde is meer een taal dan een natuurwetenschap. Je zou het kunnen beschrijven als de studie van patronen in de meest algemene zin.'

Fomules

Wiskunde aan de UvA iets voor jou?

Wil je je onderdompelen in de theorieën achter formules? Laat jij je niet snel uit het veld slaan en ga jij door met puzzelen tot je een antwoord hebt? Dan is de bachelor Wiskunde iets voor jou.

Daarnaast heb je:

  • Een vwo-diploma met wiskunde B
  • Aanleg om creatief te denken en verbanden te leggen
  • Plezier in samenwerken én zelfstandig aan de slag gaan

Wij kijken er naar uit om kennis met je te maken op een Bachelordag of tijdens het mee lopen met een student!

Esmée Theewis

Esmée Theewis, student Wiskunde

‘In mijn dagelijks leven kan ik af en toe best een twijfelaar zijn, maar bij mijn studie heb ik daar totaal geen last van.'

'Het fijne aan mijn studie Wiskunde is dat je echte antwoorden krijgt op vragen. In de wiskundewereld is iets gewoon waar of niet.’ Lees het hele verhaal van Esmée Theewis


Diploma
BSc Wiskunde
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
56980

Gepubliceerd door  Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica